Psychomotorische therapie voor volwassenen
PMT is een specifieke en concrete manier van werken aan de problemen die er zijn. Het is 1 van de vak therapieën waarin het accent ligt op doen en ervaren.
Emoties, gedrag en cognitie
Elke context is anders. Leren stil te staan bij eigen gevoelens, gedrag en gedachten in de context van de PMT biedt het format voor het verkennen hiervan in andere situaties.
Daarnaast biedt de PMT setting gelegenheid voor het oefenen met ander gedrag, opnieuw weer in samenhang met wat er gedacht en gevoeld wordt. Gedrag in de brede zin van het woord: zowel gedrag zichtbaar aan de buitenkant als gedrag ‘van binnen’.
Het versterken van emotionele competentie is binnen de PMT vaak het hoofddoel van de behandelingen. Martin van den Blink (oud collega master PMT): “in therapie komen mensen vaak binnen met iets waarvan of teveel of te weinig aanwezig is. Het is de kunst om met ze te komen bij adequaat”. Met deze 3deling zijn veel hulpvragen terug te brengen naar het doel om inzicht en vaardigheden te ontwikkelen ten einde eigen emoties in eigen beheer te krijgen en passend te kunnen hanteren in verschillende contexten, m.a.w. adequaat.
Aanleidingen om specifiek te denken aan psychomotorische therapie zijn de volgende:
- Zich voortdurend moe, gespannen en overprikkeld voelen en niet meer tot rust kunnen komen.
- Lichamelijke klachten hebben waarvoor geen medische oorzaak is gevonden en die belemmeren in het functioneren.
- Last hebben van impulsdoorbraken, controleverlies bij te hoge spanning.
- Last hebben van angsten, hyperarousal en vervlakking door traumatische ervaringen.
- Teveel in het hoofd zitten (rationaliseren) en te weinig kunnen ontspannen en loslaten.
- Zich in sociale situaties angstig en onzeker voelen.
- Het moeilijk vinden om fysieke en/of emotionele grenzen naar anderen aan te geven en de nabijheid/ intimiteit te ervaren.